Изследване на “Активни потребители установи наличие на наркотично вещество в лютеница,

...
Изследване на “Активни потребители установи наличие на наркотично вещество в лютеница,
Коментари Харесай

Откриха наркотик в популярна марка българска лютеница

Изследване на “Активни консуматори ” откри съществуване на наркотично вещество в лютеница, продавана всеобщо на българския пазар, оповестиха от асоциацията за OFFNews.

Веществото е олеамид  – влага се в пластмаси и мазила. Страничните му дейности са две: като приспивателно и като опиат, който влияе на същите рецептори, на които влияе и марихуаната, обясни д-р Сергей Иванов, шеф на Центъра по биология на храните, който е провеждал тестванията, пред OFFNews.

От “Активни консуматори ” нямат право да посочат комерсиалното име на лютеницата нито производителя, само че увериха, че са подали сигнал в Софийска районна прокуратура и в Българската организация по сигурност на храните още по Рождество. Към момента не е известно да е подхванато нещо.

“Търсихме оцветители. Попаднахме на незнайно вещество. След два-три месеца из лаборатории в Европа се откри какво е то – индустриалният химикал олеамид ”, описа доктор Иванов.

Той единствено може да допуска по какъв начин веществото е попаднало в лютеницата, само че е безапелационен, че то не е мигрирало от пластмаса, тъй като количеството е по-голямо.

В лабораторните проучвания, почнали през лятото, са включени 12 марки лютеница. Освен индустриалните има и домашно създадени – от разнообразни региони на страната. Разликата сред първите и вторите е фрапантна в интерес на домашното произвеждане.

Разликата сред написаното на етикета и действителното наличие също е сензитивна. “Открихме голямо количество въглехидрати в индустриално създадените лютеници ”, уточни доктор Иванов. При тях междинният % е 18%, а при домашните – 12%.

Причината за множеството въглехидрати е прибавянето на нишесте и захар.

“В половинлитров буркан се поставят по 6-7 лъжички захар – това е скандално доста ”, възмущава се доктор Иванов.

Причината за безконтролното прибавяне на захар е една – захарта пристрастява. И по тази причина тя се поставя в огромни количества, изключително в детските храни.

“Мислите, че детските храни са за деца? Нищо сходно. Пълни са със захар, с цел да се пристрастят децата. Родителите купуват артикул и мислят, че това са зеленчуци. После се чудим за какво децата са с наднормено тегло и диабет ”, споделя доктор Иванов.

Нишестето пък се прибавя за по-добра консистенция. Само 3 марки са се съобразили със стандарта за количеството му – до 2.5%. При други лютеници процентът е над 5%, споделя Иванов.

В проучването не са били включени био лютеници. Искахме да изследваме всеобщите, изясни специалистът.

Изследването ще бъде оповестено на следващия ден. От него ще станат ясни и марките с съответните индикатори, само че не и лютеницата, в която е открит олеамид.

Информация от последните минути: Вижте, коя е лютеницата, съдържаща рисковото вещество, съгласно ръководителя на “Активни консуматори ”.

Инфо: Offnews

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР